Építési engedély érvényessége

Már a tervezés megkezdésekor rendszeresen kérdezik, hogy mennyi ideig érvényes az építési engedély.

A témát jelenleg a 193/2009 (IX.15.) Korm. rendelet 23§ szabályozza, és aki már rendelkezik építési engedéllyel, abban minden esetben részletesen feltüntetik.

Az építési engedély alapján a jogerőre emelkedéstől számított 2 éven belül lehet megkezdeni az építkezést, és megkezdéstől számított 5 éven belül kell befejezni, vagyis a használatba vételi engedélyt megkérni.

Amennyiben az építési engedély lejárt, és nem kértek sem használatba vételi engedélyt, sem hosszabbítást, és az épületet meg akarják építeni,  akkor új engedélyezési eljárást kell indítani. Ennek keretében már az aktuális jogszabályok szerint vizsgálja a hatóság a tervet, tehát ha közben változtak a rendeletek, akkor a tervet hozzájuk kell igazítani. Ha az engedély lejárt, az épület megépült, de nem kértek használatba vételi engedélyt akkor fennmaradási engedélyt kell kérni. Ebben az esetben problémák lehetnek a jogszabályi előírások kielégítésével – Pl: energetikai jellemzők.

Címszavak: ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.