A koszorúk hőszigetelése

A koszorú az a monolit vasbeton szerkezeti elem, ami a födémet összefogja, illetve a födém nélküli falszerkezet tetejét lezárja. Szerkezetileg a modern építési megoldások mellett nem elhagyható, a beton széleskörű elterjedése előtt a funkciót a falkötő vas látta el. A téma szempontjából most az a fontos, hogy van egy olyan szerkezeti elem, ami jellemzően vasbeton anyagú, a tervezésnél nem kihagyható, és a hőszigetelő képessége általában gyengébb mint a családi házakra jellemző falszerkezeteké. Ebből a szempontból hasonló a helyzet a homlokzati áthidalóknál, és a falazatot erősítő pilléreknél is.

Gyakran hangzik el a kivitelező véleményeként, hogy a teljes falfelületre terveztek egy homlokzati hőszigetelő rendszert, az majd hőszigeteli a koszorút is. Kicsit kedvezőbb hozzáállást jelent, ha a beton homlokzati felületére egy vékony hőszigetelő lapot, vagy valami „hőszigetelőnek gondolt anyagot” helyeznek. Ennek történelmi előzménye a modern hőszigetelő anyagok előtt a kőszivacs lap volt. Ez hasonló megjelenésű, bár más méretű volt, mint a kisméretű tégla, anyagában valamivel jobb volt a hőszigetelő képessége. Ebből mára az maradt meg, hogy sok kőműves szívesebben rak kisméretű téglát a koszorú külső oldalára, mint zsaluzatot. Ez két szempontból sem megfelelő. A hőszigetelő képessége messze elmarad a szükségestől, és a kivitelezés közbeni állékonysága sem megfelelő a beton bedolgozásakor szükséges tömörítéshez. Valamivel jobb a helyzet, ha egy legvékonyabb hőszigetelő lemezt helyeznek a koszorú külső oldalára. Mindegyik esettel az a probléma, hogy az épület homlokzatára a tervezéskor meghatározott hőszigetelési értéket egy sávban csökkentjük, és a hőhidak kialakulásának ez az elsődleges jellemzője.

A családi ház tervezésénél minden esetben úgy alakítjuk ki a rétegrendet, hogy az a homlokzat teljes felületén egyenletes hőszigetelést biztosítson. Ennek megfelelően minél jobb a falazó anyag hőszigetelése, annál vastagabb hőszigetelést kell a koszorúba helyezni. Példának ide tesszük a különböző vastagságú Porotherm téglákhoz alkalmazandó koszorú hőszigetelések vastagságát:

falazat vastagság koszorú hőszigetelés
25 cm 3,5 cm
30 cm 5 cm
38 cm 7,5 cm
44 cm 10 cm

A hőszigetelés jellemző anyaga a polisztirol lemez. Gyakran alkalmazott termék a Heratekta C3 lemez, ami szintén polisztirol anyagú, két felületén fagyapot réteggel. Ez elősegíti a kapaszkodását a monolit vasbeton szerkezethez, és a vakolat tapadását is. Alkalmazható még vakolható polisztirol lemez is. Az erősebb rögzítés érdekében betonozás előtt rögzítő tüskéket helyeznek a lemezekbe. Ha a homlokzat teljes felületére hőszigetelő rendszert terveztek, akkor nem szükséges a szigetelő lemeznek vakolhatónak lennie, alkalmazhatunk olcsóbb változatot is.

Címszavak: , , , ,

1 Response to "A koszorúk hőszigetelése"

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.