Ajtó méretek

Erről a témáról külön kell beszélni, mivel napjainkban két szabvány szerinti méretezés keveredik, és ezek nem csak a méret meghatározásában, hanem a járatos méretekben is eltérnek. A hagyományosabb a Magyar Szabvány (Msz) szerinti méretezés. Ez a névleges méretet adja meg, ami egy illesztési hézaggal nagyobb mint a tokkülméret, Leggyakrabban alkalmazott méretei a 75/201; 90/210; és a 100/210. Ahogy elterjedtek hazánkban is a külföldi, jellemzően német licenc alapján gyártó cégek, megjelentek a DIN szabvány szerint méretezett ajtók, ahol a méret megjelölés az ajtólap mérete alapján történik. A két méretrend összehasonlítására ide másoltam az egyik gyártó rendelési táblázatát.

ajtomeret

A probléma elsősorban a belső ajtóknál jelentkezik, a külső ajtóknál legfeljebb a bejárati ajtó lehet problémás. Mivel családi házaknál az anyagok, és a beépítendő szerkezetek kiválasztása jellemzően a tulajdonos, építtető hatáskörébe tartozik, és a kiválasztás a lehetőségek felmérése érdekében általában a lehető legkésőbbre tolódik, és sokszor változik is, gondolni kell arra, hogy a kétféle méretrend szerinti ajtók nem csereszabatosak. A modern építés technológia szerint a belső ajtók beépítése egyre későbbre tolódik, egyes típusoknál már akár a festés utánra. Ha az ön kőművese az ajtó nyílásokat az egyik szabvány szerint hagyja ki, és ön a másik szerinti ajtókat választ, akkor vagy a nyílásokat kell egyenként átalakítani, ami költség is, meg jó eséllyel repedéseket is okozhat, vagy a gyártónál kell kifizetnie az egyedi méretű ajtók többlet költségét. Ebből következik, hogy önnek legkésőbb a válaszfalazás megkezdése előtt döntenie kell, hogy melyik szabvány szerinti belső ajtókat szeretné beépíteni, sőt, DIN szabvány esetében a gyártót is érdemes kiválasztani, mivel abból találkoztam több gyártónál kisebb magasságú ajtókkal is. A legjobb, ha ön már a tervezési fázisban dönteni tud, mert akkor már a rajzok is ezeket a mérteket tartalmazhatják.

Címszavak: , , ,

1 Response to "Ajtó méretek"

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.