Alapozás – sávalap

Az alapozás az egyik olyan szerkezet, aminek a korrigálása csak nagyon drága megoldásokkal lehetséges, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő kialakításra. Családi ház esetén a leggyakoribb alaptípus a sávalap.  Ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük itt egybe.

Az alapozás méreteinek meghatározásánál elsősorban a következőket kell figyelembe venni:

  • alapra jutó terhelések
  • talaj teherbírása, rétegződése
  • fagyhatár

Az alapra jutó terheket a statikus határozza meg az épület jellemzői alapján. A talaj teherbírását kisebb épületeknél tapasztalati alapon meg lehet becsülni, pontosabb adatokat talajmechanikai vizsgálattal, illetve a hozzá szükséges próba fúrássokkal lehet szerezni. A talajmechanikai vizsgálatnak meg van az az előnye is, hogy feltárja az esetleges mélyebben lévő lazább rétegekből eredő problémákat. Különösen új parcellázású területen lehet ennek nagy jelentősége.

A fagyhatár azt a mélységet jelöli, ameddig a talaj tartós hideg esetén átfagyhat. Ennek azért van jelentősége, mert fizikából tudjuk, hogy fagyás közben a víz térfogata megnő, és ha az alap alá jutott nedvesség megfagy, az az egész épületet meg tudja mozgatni, és ettől repedések jelenhetnek meg a szerkezeteken. Az alapozás síkját minden esetben a fagyhatár alatt kell meghatározni, az alapnak mindenhol legalább 1,0 méterrel a terepszint alatt kell lennie. Lejtős telek esetében ez azt jelenti, hogy az alap alsó síkját lépcsőzötten kell kialakítani, úgy hogy alap alsó síkja mindenhol vízszintes legyen.

Részben alápincézett épületek alapozásánál szintén az alap lépcsőzését kell alkalmazni, nem megfelelő megoldás ha az alápincézett, és alápincézetlen részeknek külön-külön alapot alakítanak ki. A két alapsík közötti átmenetet lépcsőzéssel kell kialakítani, melynek meredekségét a talaj szerkezete határozza meg. Laza talaj, és a pince és a földszint alapterülete közötti kis eltérés esetén előfordulhat, hogy az alápincézetlen részt is jelentősen a fagyhatár alá kell alapozni, mert a lépcsőzés csak olyan meredekséget tesz lehetővé.

Az alap együtt dolgozását lehet javítani a betonba helyezett kengyelezett gerenda vasalattal. Ha ennek előnyeit hosszútávon akarjuk élvezni, akkor a vasakat meg kell óvni a korróziótól. Ebben az esetben a vasak mellett 5 cm betontakarást kell biztosítani, minimum C 16 beton minőséggel, vibrátorral bedolgozva.

Kivitelezéskor ügyelni kell arra, hogy az alap kiásása után takarítsák ki az alapárkot, abban ne maradjanak laza részek. Amennyiben a beton bedolgozása előtt a nyitott alapárok eső miatt átázik, az átázott részeket betonozás előtt el kell távolítani!

Címszavak: , , , ,

2 hozzászólás "Alapozás – sávalap"

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.