Átalakítandó épület vásárlása

Ha beépített ingatlant készül vásárolni, akkor is minden információt be kell gyűjteni, amit a beépítetlen ingatlan kiválasztásánál felsoroltunk, de ebben az esetben még további adatokra is szükség van.

A tulajdon átvétele szempontjából eltérés, hogy a közművek díjfizetését, az átvételkori mérőállásig kiegyenlített számlákat is ellenőrizni kell.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor építkezés közben vásárolják meg az épületet. Ilyenkor, amennyiben építési engedély köteles a munka, az engedélyező hatóságnál be kell jelenteni az építtető megváltozását akkor is, ha a tervet nem kívánják módosítani.

Mindenképpen szükséges az ingatlanon álló épület állapotának felmérése, az ezzel kapcsolatos információkat külön bejegyzésben tárgyaljuk.

Gyakori tévedés, hogy azért vásárolnak átalakítandó épületet, hogy a családi ház építése olcsóbb legyen. Ez csak abban az esetben fordulhat elő, ha az épületen csak minimális átalakítás szükséges, és a végeredmény funkcionálisan, vagy műszakilag csökkent értékű lesz. Tudomásul kell venni, hogy egy átalakításnak jelentős költségei vannak, és az átalakítás megtervezésekor a meglévő szerkezetek olyan kötöttségeket jelentenek, ami a gazdaságos alaprajzi kialakítás ellen dolgozik, tehát nagy az esélye annak, hogy vagy a meglévő területen kevesebb funkciót tudunk elhelyezni, vagy az elképzelt funkciókat csak a szükségesnél nagyobb területen tudjuk biztosítani.

Viszont a beépített környezetnek meg van az az előnye, hogy már az ingatlan megvásárlásakor látható, hogy a közeljövőben milyen lesz a lakókörnyezet, és általában a környék növényzete is fejlettebb.

A meglévő épület vásárlása esetén feltételezhetjük, hogy a környezetében már megépült házak állnak, és ebből következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a helyi szabályzat alapján milyen épületeket lehet építeni. Ez önmagában nem egyértelmű információ, mivel az építésügyi szabályokat rendszeresen változtatják, és a helyi építési szabályzat akár telek tömbönként különböző övezeteket állapíthat meg, vagy gyakori, hogy egy főútvonal melletti szélső teleksor külön szabályozást kap. Emiatt ilyen esetekben sem hagyható el az egyeztetés az építésügyi hatósággal, ott tudják megadni az aktuális szabályozási paramétereket. Idősebb épületek esetében fennáll a műemléki, vagy helyi védettség lehetősége is, jelentős kötöttségeket, és többlet költségeket jelenthet.

Régóta beépített környezetben gyakran előfordul, hogy a szomszédos épületek esetleg sokkal korábbi szabályzatok alapján épültek, és nem a teleknek a jelenlegi szabályozásnak megfelelő építési területén állnak. Ebben az esetben sajnos nem csak a jelenlegi szabályozásnak a telken belüli épület elhelyezésre vonatkozó előírásait kell figyelembe venni, hanem ki kell elégíteni az épületek közti telepítési távolságot is, tehát lehetséges, hogy többlet kötöttségek jelentkeznek a tervezésnél. Az sem egyértelmű, hogy a meglévő, megvásárolt épületet lebontjuk, akkor pontosan annak a helyére lehet építeni az újat. Ha épületünk a jelenlegi szabályozás szerinti építés területről kilóg, akkor csak úgy lehet bővíteni, hogy amit újonnan építünk, az már csak a szabályoknak megfelelő helyre kerülhet.

Ezzel ismét oda jutottunk, hogy az épület kiválasztásához vegyük igénybe szakember segítségét egy tanácsadás formájában. Ilyen esetekben statikus, és építész szempontból is meg kell vizsgálni az ingatlan adottságait.

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.