Épület műszaki állapotának felmérése vásárlás előtt

A legfontosabb amivel ilyen esetekben tisztában kell lenni az, hogy mivel feltárásokra általában nincs lehetőség, csak szemrevételezéses vizsgálat történik, ezért csak indirekt következtetéseket lehet hozni. Ezt úgy kell érteni, hogy ha nem látunk hibákat, az is csak annyit jelent, hogy nem látható problémára utaló jel, nem pedig azt, hogy az épületnek nincsenek problémái.

Épületek vásárlása előtti szaktanácsadáson jellemzően két kérdésre várják a választ:

  • Milyen az épület jelenlegi állapota
  • Milyen az épület szerkezetének állapota egy átalakítás szempontjából

Mindenképpen az első lépés az első kérdés tisztázása. Ehhez meg kell vizsgálni az épület látható felületeit. A gépkocsikhoz hasonlóan itt is az a szerencsés állapot, amikor a festés régi, mivel egy festéssel a legtöbb hiba nyomai ideiglenesen eltüntethetők. Felületi károsodásokat, repedéseket, nedvesség, penész foltokat kell keresni, valamint olyan felületi részeket, ahol a látható felszín állapota eltér a környezetétől. A faszerkezeteken rovarkárok, gomba fertőzés, és korhadás nyomait kell keresni. Ha ezek közül bármelyiket észleljük, akkor a feladat az okok kiderítése, ha semmi ilyesmit nem találunk, akkor jók az épület műszaki állapotával kapcsolatos kilátások.

A második kérdés már sokkal nehezebb, mivel ott már nem csak a látható állapotot kell felmérni, hanem azt is ki kell deríteni, hogy mi várható akkor, amikor a szerkezet nagyobb terhelést fog kapni. (A bővítés kialakításával kapcsolatos néhány jogszabályi tudnivalót egy korábbi bejegyzésben már megemlítettünk) A teherbírás szempontjából a kritikus szerkezetek az alap, a teherhordó falak, az áthidalók és a födém. Ezek közül esetleg egy fal próba fúrásra, kisebb födém feltárásra szoktunk lehetőséget kapni, ami némi információt adhat a szerkezetekről, a többit a tapasztalat alapján kell összegyűjteni, hogy milyen megoldások szoktak előfordulni hasonló korú épületeknél. Gyakori tévedés, hogy ha felmegyünk a padlásra, és betonozott felületet találunk, akkor a födém teherbíró. Ez nem igaz, mert a beton alatt lehet egy bizonytalan állapotú faszerkezet, vagy olyan beton gerendás födém, ami csak egy üres padlás terhelését bírja el.

Az elmondottak alapján mindenképpen célszerű vásárlás előtt szakemberrel megnézetni az épületet, mert ő egy tanácsadás keretében el tudja mondani, hogy építész szempontból milyen átalakításra van lehetőség, és statikai szempontból milyen lehetséges problémákat hozhat elő egy átalakítás. Ezeket a lehetőségeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel mindegyiknek fél- egymillió Ft költség vonzata lehet.

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.