Geodéziai felmérés

A geodéziai felmérés családi házas építkezések esetén a telek lejtésviszonyait, és a telken lévő tereptárgyak (növényzet, épület, oszlop, vízcsap, támfal …) elhelyezkedését, és a telek méretét vizsgálja. Speciális változata a telek (ingatlan) kitűzetése. Ebben az esetben az ingatlan valós határait hasonlítják össze a földhivatali térkép szerinti adatokkal. Ilyen esetben nem csak a telek szélességét, hosszúságát mérik meg, hanem földrajzi helyzetét is. Előfordult olyan eset is, amikor a telek körbe kerített mérete megfelelt a nyilvántartottnak, csak több telek is egy fél méterrel eltolódott a hivatalos helyéhez képest. Ennek ellenőrzésére szolgál a telek kitűzése.

Az érvényben lévő rendelet értelmében az építési engedélyezési tervdokumentációnak része a geodéziai felmérés, ha a telek lejtése meghaladja a 10%-ot, vagyis a terepfelszín méterenként 10 centinél többet lejt. Ezt a felmérést csak megfelelő jogosultságú geodéta (földmérő) készítheti. Családi házak tervezése esetén is előfordulhat olyan helyzet, hogy ettől függetlenül is érdemes geodéziai felmérést készíteni. Ilyen helyzet lehet például, ha a telek alatt van egy megmaradó, a talajból nem kilátszó pince, aminek a helyzetét hagyományos, egyszerű eszközökkel nem lehet meghatározni, viszont a helyzet pontos ismerete nélkül a tervezés során nem tudunk igazodni hozzá.

A geodéziai felmérés másik speciális típusa az épület feltüntetési vázrajz. Ennek elkészítése minden olyan esetben kötelező, amikor az épület kontúrja változik. Elkészíttetése az építtető feladata, amire a használatba vételi engedély kiadásakor az építésügyi hatóság fel is hívja a figyelmét. Az épület feltüntetési vázrajzot szintén csak geodéta készítheti el, és amikor ezt beadja a földhivatalhoz, akkor kerül rá a megépült (átépített) családi ház a földhivatali térképre.

Címszavak: , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.