Költségek, amire átalakításnál általában nem gondolnak

A belsőátalakítások tervezésénél gyakori hiba az elvégzendő munkák alul becslése. Induljunk ki abból, hogy ha a lakás/épület egy részét átalakítjuk, akkor azt a részt utána olyan mértékben rendezzük, hogy utána új, vagy legalábbis újszerű állapotot kapjunk. Amennyiben ehhez képest nem akarunk nagyobb engedményeket tenni, akkor a nem kellően átgondolt átalakítás jelentős többlet költségeket eredményez. Erre hozunk itt néhány példát:

Hőszigetelés

Szerencsére elmondhatjuk, hogy egyre több ember gondol a családi házak megfelelő hőszigetelésére. De tudni kell azt is, hogy ha építési engedély köteles átalakítást végzünk az épületen, és a munkának az építésügyi bírságról szóló rendelet szerint számított értéke meghaladja az épület értékének 25%-át, akkor hőszigetelés nem egyéni döntés kérdése, hanem az érvényben lévő energetikai rendelet kielégítése kötelező.

Területi felosztás

A leggyakrabb probléma ami a költségek becslésénél felmerül az az elnagyolt számolás a területekkel. Ha valaki kiszámolja, hogy szeretne egy 100 m2 alapterületű lakást, és ehhez kiindulásnak vásárol egy teljesen átalakítandó 80 m2 alapterületű házat, az nem biztos, hogy a belső átalakítás mellett elég lesz hozzáépíteni 20 m2-t. Amikor kiszámolja, hogy 100 m2 az igénye, akkor ehhez tartozik egy helyiség lista, helyiségenkénti alapterületekkel. Ezzel szemben az átalakítandó épületnek van például egy 4*8 méteres, és egy 6*8 méteres szerkezeti sávja. Ezeken a területeken kell elhelyezni az elképzelt helyiségeket. Ha lekezdjük a részletes kiosztást, kiderül, hogy vagy a helyiségek területe, vagy alaprajzi méretaránya nem megfelelő (Egy 6*2 helyiség 12 m2 méteres, de arányai miatt szobának nem használható!) Sajnos tudomásul kell venni, hogy ha egy meglévő szerkezeti kiosztáshoz kell igazodnunk az alaprajz tervezésénél, akkor jó esélyünk van arra, hogy egy adott funkcionális igényt csak nagyobb alapterületen tudunk megvalósítani, vagy más fogalmazásban, adott területen csak csökkentett igényszintet tudunk kielégíteni.

Pala fedés

Ha az épület fedése régi szabványpala, vagy hullámpala, akkor nem árt tudni, hogy az anyaguk hivatalos néven azbesztcement, veszélyes hulladéknak minősül. Bontás után csak környezetvédelmi engedéllyel rendelkező vállalkozónak lehet átadni ártalmatlanítás céljára. Ennek az ártalmatlanításnak a költsége egy kisebb családi ház esetében is százezres nagyságrend, és ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy a szállítása is csak különleges csomagolásban lehetséges.

Csak egy válaszfalat bontunk ki

Gyakori, hogy akár ház vásárlásnál, akár egy lakás átalakításánál csak egy válaszfal kibontását tervezik. Számolnak a fal bontásával, a kialakuló helyiség festésével, burkolásával.

Ilyen esetekben gondoljuk végig a következőket:

A kialakuló nagyobb helyiségben valószínűleg nem lesznek jó helyen a régi mennyezeti lámpák. Ha azon a bontandó falon van egy villanykapcsoló, akkor a mennyezeti világítás kapcsolását valahol máshol kell megoldani. Az is előfordulhat, hogy a bontandó falban más helyiségek felé is mennek elektromos vezetékek. Ezek a lehetőségek mind villanyszerelési költségeket növelik.

A lakás belső kialakítása úgy készül, hogy a válaszfal a födémszerkezeten, vagy a földszinti aljzaton áll. A válaszfalak felfalazása után helyiségenként úsztatót rétegen készítik el az aljzatbetont. Bármennyire pontosan készítik ezeket az aljzatokat, a két helyiség között biztosan lesz szinteltérés, esetleg lejtés különbség is. Ezek a különbségek a válaszfal elbontása után egy 15 cm széles sáv két oldalán fognak jelentkezni. Ha valaki rászánja a pénzt, és az egyáltalán nem olcsó aljzat kiegyenlítővel kiigazítja a különbségeket, még mindig számítania kell arra, hogy a két aljzat rész külön mozog, ezáltal a fal helyén a burkolat előbb utóbb el fog repedni, és az új helyiség padozatán egy cikázó repedés fogja kirajzolni a régi fal helyét. Az igazi megoldás a régi aljzatok elbontása, és az új helyiség aljzatolása egyben. Most már csak az a kérdés, hogy van-e padlófűtés, illetve ezen a területen hány fűtés vezeték megy a padlóban?

Ugyan ezt az eltérést a falak vakolatánál is kezelni kell, teljes vakolat leverés. Képzeljük el azt a helyzetet, ha a szoba falán a vakolat teljes magasságon 2 milliméterrel tér el a függőlegestől. Egyáltalán nem zavaró, észre sem vesszük. Ha a másik szobában szintén 2 milliméter az eltérés, de másik irányban, akkor a válaszfalkibontása után ezt a 4 milliméter „csavarodást” kellene 15 cm szélességen összehozni. Vagy vakolat leverés, vagy megjelenik egy osztó tagozat.

Természetesen lehet, hogy valaki nem a teljesen korrekt megoldást választja, de akkor számítani kell arra, hogy ez az eredményen is meg fog látszani, nem biztos, hogy azonnal.

Gázkészülék

Átalakításoknál gyakori, hogy az elavult gáz fűtőkészüléket is le kell cserélni.  Ilyenkor feltételezhetjük, hogy a régi készülék hagyományos, úgynevezett nyitott égésterű gázkészülék, amilyent lakás légterével kapcsolatban álló helyiségben újonnan üzembe helyezni már nem lehetséges. Az újonnan üzembe helyezhető turbós, kondenzációs kazánokat viszont egyszerűen nem lehet a korábbi, (akár bélelt) kéményekbe.  Ez azt is jelenti, hogy a költségszámlán nem csak a készülék fog szerepelni.

Kémény

Az elmúlt évek füstgáz mérgezései nyomán egyre szigorúbbak a kéményekkel kapcsolatos előírások, és azok alkalmazása. Sajnos tapasztalatból azt is tudni kell, hogy ezeknek a szabályoknak az értelmezése szolgáltatónként eltérő lehet. Ha az épületen bármi olyan átalakítást végzünk, ami hatással van a kémény áramlástani, vagy kitorkollási jellemzőire, akkor a munka elkészültével a kéményseprőtől használatba vételi hozzájárulást kell kérni, és azt csak akkor fogjuk megkapni, ha kielégítjük az aktuális előírásokat. Ez a fővárosban azt jelenti, (mivel a FŐKÉTÜSz értelmezése szerint a tartalék kémény arra szolgál, hogy probléma esetén bármikor be lehessen fűteni egy kiskályhával), hogy a tartalék kémény akkor lehet megfelelő, ha szigetelt, koromátégésre minősített rozsdamentes acéllemez csővel van bélelve, vagy újonnan samott csőből épül.

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.