Könnyűszerkezetes épületek

Gyakori elképzelés, hogy a költségek jelentős csökkentése érdekében szeretnék favázas könnyűszerkezetből építeni a családi házat. A költség csökkentésnek az is része lenne, hogy egy ismerős ács kivitelezésében, akár családi összefogásban készülne a kivitelezés.

A jogi helyzet sajnos ilyen formában nem teszi lehetővé ezt az építkezést. A közigazgatási hivatal által kiadott állásfoglalás egyértelműen leszögezi, hogy erre az építési módra is vonatkozik, hogy építőipari célra csak építőipari műszaki engedéllyel (ÉME), illetve megfelelőségi nyilatkozattal rendelkező szerkezeteket lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy könnyűszerkezetes épületet csak olyan vállalkozás építhet, amelyik a rendszerét megfelelő általános, mindenre kiterjedő dokumentáció (szerkezeti kialakítás, tűzvédelem, munkavédelem, energetika …) alapján minősíttette, és ahhoz a műszaki engedélyt beszerezte. Legtöbb esetben az önkormányzatok már az építési engedély kérelemhez kérik a könnyűszerkezet ÉME számát!

Címszavak: ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.