Porotherm téglafajták összehasonlítása

Hazánkban az egyik legismertebb márkanév a téglák között a Porotherm, és termékeik folyamatos fejlesztése miatt napjainkban olyan széles kínálattal rendelkezik, ami műszaki jellemzőiben, és árában is nagy szórást mutat. Ebben az adathalmazban való eligazodáshoz adunk most egy kis segítséget, mivel a megfelelő típus kiválasztása a tervezésre és a kivitelezésre egyaránt hatással lehet. Az egyre fejlettebb típusok hőszigetelő képessége folyamatosan javul, egyúttal az élőmunka igénye is csökken. Ezzel együtt viszont a kivitelezőkkel szembeni követelmények is egyre szigorúbbak, amit nem minden kivitelező tud kielégíteni. Ha a kivitelezés során nem tartják be a technológiai előírásokat, nem megfelelő felkészültségű kőműves rakja a falat, akkor könnyen elvesznek a gyártó által kínált előnyök.

A kiindulás, az eredeti Porotherm tégla, ahol még a téglák közti függőleges fugákban is volt habarcs. Napjainkban már csak speciális célú Porotherm tégláknál alkalmazzák a függőleges fugákban a habarcsot. Ilyenek a pincetégla, valamint a hangszigetelő típusok.

Az első fejlesztés a nútféderes téglatípus volt, a jele N+F. Ennek jellemzője a hagyományos falazási technológia, a függőleges fugák habarcs nélküli kialakításával. A szomszédos téglák nútféderes felülettel csatlakoznak egymáshoz. A falazat hőszigetelő képessége hőszigetelő habarcs alkalmazásával javítható.

A következő fejlesztés a HS típus, ahol a tégla belső sejtszerkezetet változtatták, ezzel javítva a hőszigetelő képességet. A hőszigetelő habarcs itt is alkalmazható. A HS tégláknál jelent meg a 44 cm szerkezeti vastagság.

A fejlesztés következő lépcsőjeként a gyártó az alkalmazandó technológián változtatott a Profi elemek bevezetésével. Profi típust az N+F, és a HS téglákból is gyártanak. A lényege, hogy a tégla kiégetése után az alsó, és felső felületet a méretpontosság érdekében lecsiszolják, így az elemek méretének tűréshatára a milliméter alá csökken. Ezzel a pontossággal lehetőség nyílik a vékony falazóhabarcs alkalmazására, ami kisebb anyagfelhasználást, gyorsabb falazást, és jobb hőszigetelést eredményez.

A fejlesztés jelenlegi csúcsa a Dryfix rendszer, ami lényegében a Profi falazó elemeket használja, a vékony falazóhabarcs helyett Dryfix ragasztóhabbal. Ez tovább fokozza a Profi rendszernél jelentkező anyagfelhasználási, és élőmunka előnyöket.

Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy az elemek méretpontosságának növelésével, növekszik a kivitelezővel munkájával szembeni pontossági követelmény is, különben elvesznek a gyártó által felsorolt előnyök, és az anyag költség növekedése nem hozza meg a kellő eredményt.

A tulajdonságok összehasonlíthatósága érdekében kigyűjtöttük a gyártó kézikönyvéből a 38 cm vastag, vakolatlan Porotherm falazatok hőátbocsátási tényezőit (U), és a gyártó által megadott általános falnégyzetméterre vonatkozó falazási időnormát.

falazat típusa U(W/m2K) óra/m˛
PTH 38 N+F, normál falazó habarcs 0,47 1,39
PTH 38 HS, normál falazó habarcs 0,44 1,39
PTH 38 N+F, hőszigetelő falazó habarcs 0,42 1,39
PTH 38 HS, hőszigetelő falazó habarcs 0,35 1,39
PTH 38 N+F Profi 0,41 0,97
PTH 38 HS Profi 0,34 0,97
PTH 38 N+F Dryfix 0,41 0,68
PTH 38 HS Dryfix 0,34 0,68

Címszavak: , , , , , ,

1 Response to "Porotherm téglafajták összehasonlítása"

  • admin says:

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.