Tartalék kémény

Az érvényben lévő építőipari jogszabályok alapján minden lakás legalább egy lakószobájához biztosítani kell a tartalék fűtés lehetőségét. A témát az OTÉK – 253/1997(XII.20.) Korm. rendelet – 94§ szabályozza.

A rendelet értelmében ez két módon valósítható meg:

  • szilárd tüzelésű tüzelőberendezéshez alkalmas gravitációs kéménnyel
  • egyidejűleg, és folyamatosan igénybe vehető többlet elektromos energiával

Fentiekből következik, hogy nem mindenképpen szükséges a tartalék kémény építése, bár az ezzel kapcsolatos jogszabály értelmezésben is vannak területi eltérések.

Ezek közül két példát emelnénk ki:

  • Vannak Önkormányzatok, ahol csak akkor fogadják el az elektromos tartalék fűtést, ha a helyi elektromos szolgáltató ad egy igazolást, hogy a szükséges energiát bármikor, megszakítás nélkül tudja biztosítani – ilyet természetesen nem fogunk kapni.
  • Általában a tartalék kémény céljára elegendő egy hagyományos, falazott kémény kürtő. A fővárosban a FŐKÉTÜSz úgy értelmezi az előírásokat, hogy a tartalék kémény célja, hogy bármikor, azonnal használatba lehessen venni, kéményt pedig csak akkor engednek használatba venni, ha az megfelelő béléscsővel van ellátva. Ebben az értelmezésben a megfelelő béléscsövön a samott rendszereket, koromátégésre minősített rozsdamentes béléscsövet, vagy ezekkel egyenértékű kialakítást kell érteni.

Címszavak:

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.