Építésügyi bírság

Az építtetőknél visszatérően előkerül az engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő kivitelezés gondolata, hogy megspórolják a tervezés, és az engedélyezési eljárás költségeit, vagy a megengedettnél nagyobbat építsenek. Ilyen esetekben csak azt tudjuk mondani, hogy fel kell készülni ennek várható következményeire is. Az építésügyi bírsággal kapcsolatos eljárás részleteit a 245/2006 (XII.5.) korm. rendelet szabályozza. Amennyiben megállapítják az engedély nélküli építkezés, vagy az engedélytől eltérő kivitelezés tényét, a kiszabott bírság számítása az építmény számított értéke, figyelembe véve a készültségi fokot is. Ebben az esetben az építmény értékének kiszításánál nincs jelentősége annak, hogy a konkrét családi házat mennyi pénzből, milyen módon, milyen anyagból építették, a számítást az említett rendelet alapján kell elvégezni.

A rendelet értelmében az egyes építmények értékét a következő összegek alapján kell számítani:

családi ház, üdülő, hétvégi ház – legfeljebb két egység 140 E Ft
többlakásos épület 160 E Ft
gépkocsitároló, fedett gépjárműbeálló, kerékpártároló 100 E Ft

Most csak a családi házakkal kapcsolatos leggyakoribb példákat emeltük ki. Fenti összegeket az épület összes bruttó szintterületével kell szorozni. A bruttó szintterület egyszerűen meghatározva az épület külső kontúrja által körbe zárt terület, a tetőtéri szinten csak az 1,90 méternél nagyobb belmagasságú területekkel számolva. Ezeket a területeket minden szinten összeadva kapjuk az épület összes bruttó szintterületét.

Ha példának veszünk egy 8*12 méter befoglaló méretű, földszint + tetőtér beépítéses családi házat, a tetőtérben 6,0 méter széles 1,90 belmagasságú résszel, akkor annak értéke:

(8*12+6*12)*140 E Ft = 23 520 E Ft, tehát közelítőleg 23 és félmillió Ft – ez a kiinduló érték.

Az építmény értékét a készültségnek megfelelő szorzóval csökkentik, a szorzókat a rendelet a következők szerint határozza meg:

megkezdett munkanem
alapozási földmunka, és alapozás 0,1
függőleges teherhordó szerkezet 0,2
födém építés 0,4
tetőszerkezet 0,6
válaszfalak 0,7
vakolás 0,9
burkolás 1,0

Ha az eljárás idején az épület még kivitelezés közben van, akkor a készültségének megfelelő szorzóval számítják az értékét. Példánknál maradva, amennyiben épületünkben már megkezdődött a válaszfalazás akkor az értéke 23 520*0,7=16 464 E Ft.

A bírság mértéke (szintén csak a családi házak esetében jellemzőeket kiemelve):

engedély nélküli építés esetén 50%
engedélytől eltérő építés esetén 40%
engedély nélküli bontás esetén 30%

Tehát ha példa családi házunkat engedély nélkül építették meg a jelzett készültségi fokig, a büntetés mértéke: 16 464*50%= 8 232 E Ft

A legvégén pedig nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ilyen esetekben az első határozat fennmaradási engedély kérelem beadására kötelezi az építtetőt.

Címszavak: , ,

1 Response to "Építésügyi bírság"

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.