Felvonulással kapcsolatos hibák

A tényleges kivitelezési folyamat még el sem kezdődik, amikor már olyan hibákat követhetünk el, amelyek hatással lehetnek a kivitelezés költségeire, a munka kényelmes lebonyolítására. Ezek általában még közvetlenül nem befolyásolják a megépülő családi ház minőségét, de akadályoztatott munkavégzés során, zsúfolt munkaterületen könnyebb hibázni.

Sokan nem gondolnak rá, de az építési helyet, mint munkaterületet meg kell tervezni. Itt nem kell egy olyan tervre gondolni, amit bárhol be kellene mutatni, vagy engedélyeztetni. Egyszerűen csak alaposan átgondolva kell az építési területet „berendezni”. Gondoljuk át, hogy mi történik egy családi ház építkezésen:

  • építjük a családi házat
  • tárolni kell az építkezéshez szükséges anyagokat
  • biztosítani kell a szállítóeszközök, gépek mozgását
  • közmű csatlakozásokra van szükség
  • szociális helyiségek a dolgozóknak
  • gondoskodni kell a terület védelméről, és megközelíthetőségéről

A munka egyik első lépéseként általában kiépítik az ideiglenes víz, és elektromos csatlakozásokat, elkerítik a területet, és a kerítésen kialakítanak egy ideig lenes kaput. Ha nincs megfelelően megszervezve a munkaterület berendezése, ezek mindegyikét lehet újra csinálni. Gondolni kell arra, hogy ezen a kapun nem személygépkocsik, hanem nehéz, nagyméretű tehergépkocsik, és beton szállító mixerek fognak befordulni. Ha nem elég széles a kapu, vagy rossz helyen van a vízcsap, villanyoszlop, nem tud beállni a teherautó, messzebbről kell behordani az anyagot, vagy esetleg drágábban, vagy sehogy nem lehet megoldani a daruzást, beton szivattyúzást.

Családi ház építésénél az anyagtárolás több vonzatát kell figyelembe venni. Legtöbbször a földmunkából marad valamennyi kitermelt talaj, amit a végleges tereprendezés idejére megtartanak, ideiglenesen deponálnak. Bármilyen technológiát alkalmaznak az építkezésen, családi háznál mindig szükség van homokra, sóderra. Ezeket is olyan helyre kell deponálni, ahol nem akadályozzák sem a munkát, sem az egyéb szállításokat. Családi házak építésekor gyakran előfordul, hogy egy akciós árleszállítás miatt, vagy a „biztonság kedvéért” a szükségesnél korábban vásárolják meg az anyagokat. Ez nagyon sok helyet tud foglalni, és ha néha át is kell rakodni, könnyen elvész a remélt megtakarítás.

Mindezt összegezve egy elhibázott felvonulás előkészítés nagyon sok kellemetlenséget, illetve anyagi kárt tud okozni.

Címszavak: , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.