Gépészeti szerelés vízszigetelésen

Nem véletlen saját tapasztalatainkból összeállított gyűjteményünk első témájának kiválasztása. Az építőipari kivitelezés egyik legnagyobb problémája, hogy a különböző szakmák nem becsülik meg eléggé egymás munkáját. Ennek többféle oka is van, ezek közül a leggyakoribb az igénytelenség, és a tudatlanság. Ez egy tipikus példa arra, hogy néha mennyire nem törődnek a kivitelezők a másik munkájával.

A családi házaknál gyakori helyzet, hogy az épület nincs alápincézve. Ebben az esetben a földszinti padló rétegeket a vízszintes vízszigetelésre építjük rá. Egy alápincézetlen épület tervezésekor a földszinti padlót általában a következő rétegek alkotják:

  • padló burkolat
  • aljzatbeton
  • technológiai szigetelés
  • hőszigetelés – úsztató réteg
  • vízszigetelés – általában bitumenes vastaglemez
  • aljzatbeton
  • kavicstöltés
  • termett talaj

A napjainkban alkalmazott gépészeti, és villanyszerelési rendszerekben sok csövet vezetnek a padló hőszigetelés rétegében. Ez a kivitelezést egyszerűsíti, és gyorsítja, a szükséges csővezeték hosszát jelentős mértékben csökkenti. Ez viszont azt eredményezi, hogy a csövek fektetése után, az aljzatbeton elkészültéig a csövek viszonylag védtelenek, a betonozás közben jelentős mechanikai veszélyeknek van kitéve.

Erre vezethető vissza az az elterjedtnek nevezhető szokás, hogy a szakipar szerelői a lefektetett csöveket a „biztonság” kedvéért lerögzítik, „különben biztos elrúgnák”. A probléma ott kezdődik, hogy ezt a rögzítést a vízszigetelésen keresztül készítik, méterenként 2 darab dübellel. Érezhető a jelenségben bizonyos mértékű irónia is. A másik munkájának tönkretételét azzal indokolják, hogy máskülönben az ő munkájukat tenné tönkre a másik fél. Védekezésül azt szokták felhozni, hogy „oda úgysem jut semmi víz”. Ezzel gyakorlatilag azt mondják, hogy „minek az a szigetelés”.

Pedig egyszerű megoldások léteznek a problémára. Az aljzathoz rögzítést tökéletesen megoldható a csöveken keresztül fektetett, leragasztott bitumenes lemez csíkokkal. A másik javasolt módszer, hogy gyorskötöző szalagokkal egy szál betonvashoz rögzítik a csöveket. Igaz viszont, hogy ez nem a gépészek, és villanyszerelők megszokott eszköztára, és azt igényli, hogy a kivitelezők képesek legyenek egymás problémáit kezelni.

Sajnos „természetes”, hogy ennek az ellen páráját is gyakran lehet tapasztalni, amikor a kőműves a gépészek csövein gond nélkül tolja át a betonnal megrakott talicskát, pedig csak egy pallót kellene ráfektetni.

Címszavak: , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.