Elvágott gerenda

Egyik általunk tervezett családi ház kivitelezésekor történt a következő eset.

Az építési engedély kiadása után az építtető nem kért statikai, és kiviteli terveket, és a rendszeres műszaki ellenőrzést sem vették igénybe. Az épület szerkezet falazott rendszerű, a födém Porotherm kerámia betétes, gerendás födém. A szükséges gerenda sűrűséget, a rábetonozás vastagságát, minőségét az engedélyezési terv leírásában meghatároztuk. Az alápincézett épület kivitelezése közben építtető a földszint feletti födém elkészülte után, egy elszámolás előtt kérte első alkalommal, hogy biztonság kedvéért nézzük meg az elkészült munkát. A Porotherm gerendás födém kivitelezéséről tudni kell, hogy a gerendák telepi formájukban nem teherbíróak, ezért kivitelezés közben a födémet 1,5 méterenként alá kell támasztani. A födém tetején helyszíni felbeton készül, a födém ennek megszilárdulása után nyeri el teherbíró képességét.

A helyszínre érkezve a következőt tapasztalatuk: A pince teljes szerkezete elkészült. A földszinti falazat elkészült, az előírásoknak megfelelően a földszinti födém fölött induló kémény helyét a teherhordó fal falazásakor kihagyták. A földszint feletti födém az előírásoknak megfelelően alátámasztva, a felbeton elkészült. A kőműves az egyik homlokzati falnál elindította a gerendák elhelyezését, és az előírás szerinti sűrűséggel kiosztással haladt. A kémény számára kihagyott fal résnél kiderült, hogy egy gerenda éppen ütközne az építendő kéménnyel. A problémát a kőműves „egyszerű, és logikus” módon oldotta meg: levágta a gerenda végét. Ez a lehető legrosszabb választás volt. A gyártó minden gerenda számára minimum 12 cm felfekvést ír elő, ez a gerenda pedig még a falig sem ért el! Mivel a födém már be volt betonozva, ki kellett találni egy megfelelő megerősítést. Felhívtam az építtető figyelmét, hogy amíg a megerősítést meg nem tervezem, és a kivitelezése el nem készül, a problémás gerenda alól a támaszt nem szabad kivenni. Később telefonon azt az információt kaptam, hogy a födém alól a támasz gerendákat kivették, de az elvágott gerenda alatt meghagyták a lábakat. Megterveztem egy acél szerkezetű megerősítést, és mentem megbeszélni a kivitelezését. A helyszínen azt tapasztaltam, hogy az elvágott gerenda nincs megtámasztva. Mint kiderült, a kivitelező a lépcsőt zsaluzta és szüksége volt még támasztó lábakra. Mivel a födémet megtámasztó lábak voltak legközelebb, azokat egyszerűen kivette, és vitte. Hatalmas szerencséje volt, a födém nem szakadt le. A felbetonba helyezett hegesztett hálóval a terhelés átboltozódott, és a szomszédos gerendák megtartották. De ha a födém megkapja a végleges kialakításnak megfelelő terheket, a szomszédos gerendáknak a méretezési tehernek a másfélszeresét kellett volna elviselniük. Ezzel nagyon nagy valószínűséggel rövid távon meg nem engedhető mértékű lehajlást, hosszabb távon a födém leszakadását kockáztatták volna.  A szerkezetek méretezésénél biztonsági tényezőket alkalmazunk, ami tartalékokat biztosít, de ennyit nem szabad kockáztatni!

A helyzetet nagyon egyszerűen el lehetett volna kerülni. A gerendák kiosztását úgy kell meghatározni, hogy ne ütközzenek kéménnyel, vagy bármi más nem mozdítható szerkezettel. Csak egy kicsi előre gondolkodás, nem kerül semmibe. Építtető számára a műszaki ellenőrzés adhat biztonságot, a műszaki ellenőr minden szerkezetet betonozás előtt ellenőriz.

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.