Hőszigetelési problémák a gyakorlatban

Évekkel ezelőtt egy Budapest környéki városba hívtak tanácsadásra, végül három családi házról szakvéleményt készíteni. A helyszínen kiderült, hogy egy „munkanélküli” „kőműves” abból él, hogy minden évben épít egy családi házat a saját számára, és ha elkészült, eladja. A három épület egy utcában állt, a szemle idején a koruk egy, kettő, illetve három éves volt. Mindháromban elég sok hiba volt, de a hőszigetelési problémák mindegyikre jellemzőek voltak. A tapasztaltak alapján elmondható, hogy a kivitelezőjüknek volt valami kapcsolata az építőiparral, viszont a minőségnél fontosabb volt számára az alacsony költség. A három épületen jól megfigyelhető volt a az évek során egyre erőteljesebben jelentkező problémák.
A helyszínen tapasztaltak alapján elég jól meghatározható hőszigetelési problémákat lehetett feltételezni, viszont a pontos megismeréshez a jelenlegi tulajdonosok hozzájárulásával feltárásokat kellett készíteni. Az egyik jellemző hiba a koszorúk, áthidalók hőszigetelése volt, ráadásul a három épületen három különböző módon alakították ki.
Egy épületen élére állított kisméretű téglából készítettek bennmaradó zsaluzatot. Ez elterjedt, de szabálytalan, és elégtelen megoldás, amelynek előzményeiről a koszorúk hőszigetelése című bejegyzésben már szóltunk.
Egy épületen a koszorút a téglafal síkjánál ~ 2-3 centivel beljebb zsaluzták, és kizsaluzás után a különbséget perlites hőszigetelő vakolattal töltötték ki.  Hőtechnikailag ez sem biztosítja a megfelelő értéket, bár a kisméretű téglánál kismértékben jobb.
A végére hagytam a legmeglepőbb változatot. Itt az előzőhöz hasonlóan szintén keskenyebbre zsaluzták, és betonozták a koszorút, de a „hőszigetelést” egészen egyedi módon alakították ki. Mindenki ismeri a különböző új készülékek vásárlásakor a készüléket a dobozban rögzítő formahabosított polisztirol elemeket. A feltárás alapján ilyen polisztirol elemek törtek apró darabokra, és ezt a törmeléket keverték a habarcsba, amivel kitöltötték a koszorú előtti réteget.
Ezek a hibák okozzák azt a jelenséget, amikor a homlokzati falak mellett, a mennyezeti sarokban, illetve a nyílások fölötti áthidalóknál egyszerűbb esetben csak gyorsabban szürkül a festés, de súlyosabb esetben megjelenik a penész is. A gyenge hőszigetelés miatt hőhíd alakul ki, ennek következtében a fal felületi hőmérséklete alacsonyabb lesz, és itt fog lecsapódni a levegő páratartalma.
A másik jellemző hiba a padlás hőszigetelése volt. A lakások földszintesek voltak, vasbeton födémmel, beépítetlen padlással. Mivel ez a fűtött, és a fűtetlen tér közötti határoló felület, természetesen ezt is megfelelően hőszigetelni szükséges. Itt a jellemző kialakítás a 4 cm polisztirol lemez,. és rajta aljzatbeton volt. Az épület még a hőszigetelés előírások 2005 évi szigorítása előtt épült, de már akkor is jóval vastagabb hőszigetelést kellett volna beépíteni. Egy rövid számítás alapján, -15°C külső hőmérsékletet feltételezve, ez 100 m2 felületű födémen, a vékonyabb hőszigetelés miatt óránként ~ 2kW a többlet hőveszteség. Ez egy átlagos elektromos radiátor folyamatos, teljes teljesítményen történő üzemeltetésének megfelelő hőmennyiség. Ezt a fűtés teljesítményt kell a téli időszakban többletként biztosítani, illetve a gyengébb hőszigetelés miatt nyáron is magasabb a felmelegedés.
Ezeket a spórolós kivitelezésből eredő hibákat új, vagy frissen festett lakás esetében ránézéssel nem lehet felderíteni. Ahhoz képest, hogy kivitelezés közben viszonylag alacsony megtakarítást eredményeznek, a későbbi károk, illetve a kiküszöbölésük költségei elég magasak. A kockázat csökkentésének talán egyetlen módja, ha kész házat, lakást csak megbízható, referenciával rendelkező beruházótól, kivitelezőtől vásárolnak. Érdemes utána nézni a korábbi értékesítésekkel kapcsolatos tapasztalatoknak, illetve az esetleges garanciális problémákkal kapcsolatos hozzáállásnak. Ha egy ilyen problémás épületet vásárolnak, és az eladó a garanciális javításra sem hajlandó, akkor a későbbiekben már jó eséllyel csak a jogi út marad, vagy a javítás saját költségen.
A padlás hőszigetelését viszonylag egyszerűen lehet javítani, utólag a felszínen elhelyezett hőszigetelő lemezekkel, a homlokzat viszont problémásabb. Ott azt szoktam javasolni, hogy a koszorú, és az áthidalók előtt polisztirol szigetelő lemezből kialakított díszítő sávokat lehet elhelyezni.

Címszavak: , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.