Nyílászárók nyitásiránya

Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos számára meglepetést jelent, hogy léteznek különböző nyitásirányú ajtók. Ennek jelentőségét akkor lehet átérezni, ha elképzeljük a lenti alaprajzon lévő két szoba ajtóit. A különbség csak az ajtók nyitásiránya, de a belépő számára teljesen eltérő térélményt jelentenek. Az sem közömbös, hogy mennyire lesz kényelmes a használatuk.

nyitasirany_1

A belső ajtónál szabadon választhatjuk meg, hogy a megvásárolt ajtót a fal melyik oldala irányába kívánjuk nyitni, de egy bejárati, vagy teraszajtó esetében erre nincs lehetőségünk. A rajzon látható kétféle nyitásirány pedig nem valósítható meg egyazon ajtóval, ezért a vásárláskor a kívánt nyitásiránynak megfelelő darabot kell beszerezni.
Az évek során a nyitásirányt különböző megfogalmazások szerint határozták meg, bár a tényleges jelentése nem változott. Volt olyan megfogalmazás, hogy az alapján határozták meg, hogy melyik oldalon van a kilincs, ha benyitok az ajtón, és volt olyan is, hogy ha beállok a nyílásba, és a zsanérok felé nézek, akkor a falnak melyik oldalára nyílik az ajtólap. Számomra a legszimpatikusabb a legtömörebb megfogalmazás: a nyitásirányt az alapján határozzuk meg, hogy melyik oldalon látjuk a zsanért. Ez a rövid meghatározás magában hordja a feltételt is – a falnak azon az oldalán kell állnom ahol a zsanér van.

nyitasirany

A nyílászárók beszerzése előtt tehát nem csak a méretet, hanem a nyitás irányát is tisztázni kell. Fontos tudni, hogy kétszárnyú ajtók, ablakok esetében is értelmezhető, és nem elhanyagolható a nyitásirány. A kétszárnyú nyílászáró nyitásirányát a kilincses szárny nyitásiránya szerint határozzuk meg.

Címszavak: ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.