Áthidalók

Ha egy teherhordó falba ajtót, ablakot akarunk beépíteni, vagy csak egy szabad nyílást szeretnénk kialakítani, akkor gondoskodnunk kell a fölötte lévő szerkezetek (fal, födém) alátámasztásáról. Ezt a célt szolgálják az áthidalók, más néven kiváltók. Ezeket vizsgáljuk meg a családi házak építésének szempontjából.

Az áthidalókat csoportosíthatjuk anyaguk, kivitelezésük módja, valamint formája szerint.

Anyaguk alapján csoportosítva lehetnek:

  • vasbeton
  • acél – általában hengerelt acélgerenda
  • kerámia, vasbeton vegyes szerkezet – pl: Porotherm áthidalók
  • kisméretű tégla – boltíves áthidalók
  • fa – napjainkban már csak faszerkezetű épületben fordul elő. Régi épületek tégla falazatban is alkalmazták.

Kivitelezésük módja alapján lehetnek:

  • helyszínen készített, vagy monolitikus – egyedi tervezés alapján, teljes egészében a külön terv alapján végzett helyszíni munka határozza meg a tulajdonságait – ez adja a legnagyobb tervezési szabadságot
  • előregyártott – előzetesen gyártó üzemben elkészített, teljes teherbírási képességgel helyszínre szállított szerkezeti elemek, helyszínen csak el kell helyezni, így a technológia sokkal gyorsabb, de a beépítendő elemek súlya jelentősen nagyobb.
  • részben előregyártott – a helyszíni munkák megkönnyítésére az áthidaló egy részét gyártó üzemben készítik el, így a helyszíni munka egyszerűbben elvégezhető. Jó kompromisszum a technológia gyorsasága, és a mozgatandó elemek súlya érdekében, de a teherbírásuk korlátozott.

Geometriai formájuk szerint lehetnek:

  • egyszerű téglalap keresztmetszetű, hasáb formájú
  • ívelt – pl: tégla boltívek
  • tört tengelyű formák
  • speciális keresztmetszetű – pl: redőnytok beépítését előkészítve

Minden esetben fontos az áthidaló statikai méretezése.

Az előregyártott típusoknál csak az elem gyártója által megadott teherbírását kell összehasonlítani a rá jutó terhekkel. Beépítéskor a gyártó technológiai előírásait szigorúan be kell tartani. Ezek között szerepel egyebek mellett az elhelyezés módja, valamint a minimális felfekvés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az áthidaló végének milyen szélességben kell felfeküdnie a teherhordó falra, szokásos méretei gyártmánytól, és fesztávtól függően 10-12-15 cm.

A monolit szerkezetek méret és anyagminőség jellemzőit statikus tervben kell meghatározni. Ez tartalmazza az áthidaló összes geometriai adatát, a beton minőségét, az elhelyezendő acél betétek minőségét, számát, helyét, méretét és hajtásának módját.

A legtöbb félreértés a részben előregyártott szerkezetekkel kapcsolatban fordul elő. Ezek leggyakrabban előforduló változata a nyomott öv nélküli áthidaló, például a Porotherm A12. Nem tévesztendő össze a Porotherm S elemmagas áthidalóval, ami szintén kerámia sablonba öntött vasbeton szerkezet, de ez utóbbi már a kereskedelemben kapható formájában teherbíró, csak be kell építeni. A nyomott öv nélküli áthidalók akkor nyerik el a megfelel teherbírási képességüket, amikor a gyártói előírásnak megfelelően elkészül a kisméretű tégla ráfalazás, vagy rábetonozás. Ezeknek a minőségét, és méretét is terhelési méretezés alapján statikus tervezőnek kell meghatároznia! Gyakran látni olyan beépítést, ahol kisméretű tégla helyett a normál Porotherm falazóblokkal falaznak rá az áthidalóra. Ez azért nem megfelelő megoldás, mert erre a kialakításra a rendszer nincs méretezve. Egy időben hallottam olyan információt a Wienerbergertől, hogy ezt a megoldást is minősíttetik, és kifejezetten erre a célra gyártanak kisebb magasságú falazó elemeket, de a gyári beépítési útmutatókban azóta sem jelent meg, tehát hivatalosan nem alkalmazható. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban a másik személyes véleményünk, hogy a családi házak átalakításánál gyakran előforduló utólagos nyílásbontás esetén nem javasoljuk az alkalmazását, mert az áthidaló és a fölötte megmaradó tégla közötti együtt dolgozás kialakítása csak speciális eljárásokkal biztosítható, amit a kőművesek általában nem biztosítanak. A kategória másik gyakori előfordulása a redőny gyártók által gyártott speciális redőnytok, amit úgy alakítanak ki, hogy a monolit vasbeton áthidaló zsaluzatának szolgáljon, egyúttal a kész házon a redőny rejtett beépítését is biztosítja.

Minden esetben általános szabály, hogy az áthidaló típusát, egyedi jellemzőit a statikus tervezőnek kell meghatároznia, és gyári termék esetében szigorúan be kell tartani a gyártó technológiai előírásait.

A másik áthidalás fajta, amiről mindenképpen beszélni kell, az a boltozat. A nyílások fölötti áthidalásra napjainkban ritkán alkalmazzák, de régi családi házak átalakításánál gyakran előfordul. Kisebb szélességű ajtók, ablakok fölött úgynevezett fekvőboltozatként alkalmazták, aminek az alja csak néhány centiméternyit ívelődik, csak a kisméretű téglák rakás módja ívelődik. a kis ívelés miatt az áthidaló alját teljesen egyenesre vakolták. Minden fajta boltívről, boltozásról azt kell tudni, hogy a függőleges terheket oldal irányú nyomássá alakítják, tehát nem csak az alá támasztásukat kell biztosítani, hanem a két végüknek az oldal irányú megtámasztását is.

A bejegyzésben csak az áthidalók statikai követelményeivel foglalkoztunk, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az áthidalónál is biztosítani kell az átlagos falfelület hőszigetelési értékét!

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.