Műszaki vezetés

Minden építési engedélyhez kötött munka csak felelős műszaki vezető irányításával végezhető. A műszaki vezető személyét az illetékes Önkormányzatnak a munka megkezdése előtt be kell jelenteni. A régi gyakorlat szerint a műszaki vezető akár egy kőműves mester is lehetett, de 2000 augusztusa óta csak névjegyzékbe vett személy lehet. A névjegyzékbe vétel feltétele megfelelő szakmai végzettség, és gyakorlati idő. Névjegyzéki besorolásom szerint építészeti területen bármely méretű munka műszaki vezetését végezhetem.
191/2009 (IX.15.) korm. rendelet értelmében:

A kivitelező

12. § (1) A vállalkozó kivitelező csak olyan építőipari kivitelezési tevékenységet végezhet
a) amely – az Étv. 39. § (6) bekezdésében meghatározott esetek kivételével – tevékenységi körében szerepel,
b) amelynek végzéséhez
ba) – az Étv. 39/A. § (2) bekezdésében és e rendelet 13. § (8) bekezdésében meghatározottak kivételével – rendelkezik az Étv. 39. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott felelős műszaki vezetővel,
bb) elegendő számú és megfelelő szakképesítésű munkavállaló áll rendelkezésre …

Ez néhány más rendelettel együtt azt eredményezi, hogy egyrészről megszűnik a „házilagos” kivitelezés lehetősége, másrészről az az eddigi gyakorlat is megszűnik, hogy családi házaknál az építtető az „olcsó” helyekről begyűjtött „vállalkozók” mellé külön bíz meg egy felelős műszaki vezetőt. (Ez a feladat igazából a műszaki ellenőrzés, ennek a lehetősége változatlanul fennáll, ennek leírása itt található)

Fentiekből következik, hogy ez a szolgáltatás most már csak a kivitelezők megbízása alapján működik.

Mivel a leggyakrabban előforduló munkákhoz kipróbált kivitelező ismerősöket tudunk ajánlani, gyakran fordul elő, hogy az ajánlott kivitelező mellett a műszaki vezető feladatát ellátjuk. De amennyiben az Ön által választott kivitelező keres meg minket ilyen céllal, arra is van lehetőség.

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.