Gépészeti vezetékek bekötése alápincézetlen családi házba

Alápincézetlen családi ház esetén a gépészeti alapvezetékek bekötésével kapcsolatban már az kivitelezés legelején felvetődik a csövek elhelyezésének igénye. Elvileg elvégezhető a munka később is, de ebben az esetben vezeték elhelyezése miatt a vízszigetelés alatti aljzatbetont, és a lábazati falak közötti feltöltést is meg kell bolygatni, több vizesblokk esetén elég alaposan. Ez visszahathat a feltöltés tömörségére, az aljzatbeton, és a vízszigetelés minőségére. Ezek megelőzésére már az alapozás, és a feltöltés elkészülte után érdemes elhelyezni a bekötő vezetékeket. Ebben az esetben viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a családi ház ugyanúgy mint bármely más épület természetes módon süllyed. Egy új épület a megépítése utáni néhány évben, a talaj minőségétől, és az épület kialakításától függő mértékben néhány centimétert süllyed, amíg beáll a végleges állapot. A gépészeti szereléseknél a vízvezetéket talajban ~1,10 méter mélységben, a szennyvíz csatornát, valamivel kisebb mélységben építik ki. Ez a mélység a családi ház alapozásának szintjén, illetve kevéssel alatta van, és a csöveknek kereszteznie kell az alaptestek vonalát. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő kialakításnál az épület süllyedése esetén az alap megnyomhatja a csövet, ami a vezetékek károsodását okozhatja. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyen esetekben a családi ház építésének még a legelején járunk, tehát az alapot a végleges terheknek még csak a töredéke terheli, a süllyedés még meg sem indult. Kisebb károk esetén csak a csővezeték egyenletes lejtése szűnik meg, ami a szennyvíz vezetékben lerakódást, esetleg hosszabb távon dugulást eredményezhet, komolyabb károsodás esetén a vezeték meg is repedhet. A vízvezeték repedése folyamatos, nagy mennyiségű víz elfolyását jelenti, de a megnövekedett vízfogyasztás viszonylag rövid idő után jelzi a problémát. A csatorna repedése sokkal kevesebb nedvességet ereszt a talajba, de ez azért veszélyes, mert ez lassabb hatású, viszont közvetlenül nem mérhető, általában csak az általa okozott kár alapján szokták észre venni. Mindkét esetben az alap környékén keletkező vízmozgás az alap alatti talaj kimosódását, fellazulását eredményezheti. Ezáltal az alap süllyedése megnő, ami egyrészt az épület szerkezeteinek repedését okozza, másrészt a gépészeti csövek deformációját is növeli, ezzel tovább rontva a helyzetet.

A hasonló problémák megelőzésére az gépészeti vezetékeket úgy kell elhelyezni, hogy biztosítsuk az alaptesttől független mozgását. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az átvezetés kialakításakor a szükséges nyílást a vezetéknél nagyobb méretűre készítjük, és a vezeték beépítésekor a vezeték fölött kell mozgási hézagot hagyni.

Címszavak: ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.