Utólagos nyílásbontás

Egy családi ház átalakításánál rendszeresen előfordul, hogy az épület meglévő teherhordó falában szeretnénk új nyílást kialakítani. Ez lehet egy egyszerű szabad nyílás jellegű átjáró, ajtó, vagy akár egy nagyobb szélességű nyílás, ami lehetővé teszi két helyiség összenyitását. Általában ez egyetlen nyílás, de előfordulhat olyan igény is, hogy egymás mellett több nyílást alakítsunk ki, közöttük egy – egy pillér meghagyásával. Ez a munka, mivel az épület teherhordó szerkezeteit érinti, építési engedély köteles, és mindenképpen statikus tervező igénybe vétele szükséges. Viszont ezzel sokkal szabadabb lehet az átalakított családi ház alaprajzi kialakítása. Az elérhető funkcionális, és esztétikai előnyöket bárki megértheti, de ehhez párosulnak a statikai, és kivitelezési problémák.

Statikai szempontok

A statikailag megoldandó problémát gyakorlatilag az okozza, hogy a tervezett nyílás környezetében, fölötte lévő szerkezetek terheit a korábban kialakulttól eltérő módon kívánjuk megtartani, amit jellemzően két szempontból kell vizsgálni: a nyílás szélessége fölötti szerkezetek megtartása, illetve a nyílás két oldalán megmaradó függőleges teherhordó szerkezetek megnövekedett terhelése.

A nyílások fölötti sávban lévő szerkezeteket, ugyan úgy mint bármely nyílás esetében áthidaló, esetleg boltozat beépítésével tudjuk megtartani. A különbség az, hogy ebben az esetben az áthidalót utólag, meglévő szerkezetbe kell beépíteni. Ilyen esetekben, tekintettel a beépítés módjára, előnyben részesítjük az olyan áthidalókat, amelyek beépítéskor önmagukban azonnal teherbíróak, mint például az előregyártott vasbeton, az elemmagas kerámia burkolatú, vagy melegen hengerelt acél áthidalók. Ezek típusát, méretét, és beépítendő darabszámát a statikus tervezőnek kell meghatároznia. Statikailag a másik érdekes kérdés a nyílás mellett megmaradó függőleges szerkezetek terhelése. Ha a példa kedvéért feltételezünk egy 3,0 méter hosszú falazatot, és ennek közepén bontunk egy 1,0 méter széles nyílást, akkor ugyanazt a terhelést a későbbiekben sokkal kisebb falszakasznak kell hordania, az egység falfelületre jutó terhelés másfélszeresére növekszik. Ez természetesen az alatta lévő szerkezetekre is vonatkozik, tehát ha nagyobb méretű nyílást bontunk egy földszinti teherhordó falban, akkor nem elegendő a nyílása két oldalán megmaradó pillér megerősítése, előfordulhat az is, hogy azok alatt az alapozás fog törni, azt is ellenőrizni kell.

Kivitelezési szempontok

A kivitelezéssel kapcsolatos problémák is az utólagos átalakításból erednek. Ne felejtsük el, hogy olyan megépített szerkezeteken dolgozunk, amelyek a saját súlyukon kívül a fölöttük lévő szerkezetek terheit is hordják. Ebből következik, hogy a nyílásbontás idejére a falazatra terhelő födémeket alá kell dúcolni. Egy földszintes, esetleg tetőtér beépítéses családi ház esetében ez viszonylag egyszerű feladat, de egy többszintes épület, és nagyobb nyílás szélesség esetén már a dúcolás miatt az alsó födémen ideiglenesen megnövekedő terhelés is problémás lehet, tehát szintén statikai tervezés szükséges! A dúcolás után az áthidalók elhelyezését oldalanként kell elvégezni. Először a fal vastagság feléig kell bevésni, az oda tervezett áthidalókat elhelyezni, és a fölöttük lévő falszerkezetet ékeléssel rájuk terhelni. Amikor ez teherbíróvá válik, akkor lehet a műveletet a másik oldalon is elvégezni, és a teljes szerkezet teherbíró képessége után lehet a nyílást kibontani. Kivitelezési szempontból nem szabad megfeledkezni a megmaradó falrészek állapotáról sem. Ha egy 80-100 évvel korábban épült, esetleg viszonylag gyengébb habarcsba rakott téglafalat kezdünk bontani, akkor a bennmaradó féltéglák gyakran megmozdulnak, a falszakasz teherbírása jelentősen csökken. Erre tekintettel az áthidalókat érdemes jelentősen nagyobb felfekvéssel elhelyezni, illetve rossz minőségű falazat esetében a nyílás két oldalán erősítő pillér kialakításával számolni. Ha a falban egymás mellett több nyílást is tervezünk bontani, egymáshoz viszonylag közel, akkor gyengébb minőségű falak esetén számítani kell arra, hogy teljesen új pilléreket kell készíteni. A gyakorlatban ez úgy valósulhat meg, hogy először a pillérek helyén bontják ki a falat egy – egy keskeny sávban, elkészítik a pilléreket, és utána építik be a fent leírt módon az áthidalókat.

Címszavak: , , , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.