Válaszfalak bontása

A családi házak, lakások belső átalakításával kapcsolatban gyakran kérdezik, hogy ki lehet-e bontani egy válaszfalat.

Elsősorban tisztázzuk a válaszfal fogalmát. A válaszfal olyan belső térelhatároló szerkezet, aminek nincs teherhordó szerepe, és nincs lakás elválasztó szerepe. Hagyományos falazott változatai kisméretű téglából, vagy válaszfallapból épültek. Vakolatlan vastagságuk kisméretű tégla esetén 6, vagy 12 cm, válaszfallap esetén általában 10, esetleg 12 cm. Modern változatuk a fa, vagy fém vázra szerelt gipszkarton válaszfal. Ezek a válaszfalak az épület teherhordási rendszerében nem vesznek részt csak kisebb terhek (polcok, képek) hordására alkalmasak különböző mértékben. Az épületszerkezetek kivitelezési sorrendjében a teherhordó falak után a födémek készítése következik, és csak azután jönnek a válaszfalak. Ebből is látható, hagy egy válaszfalnak korrekt kivitelezés esetén nem is lehet teherhordó szerepe.

Ha valaki egy hasonló vastagságú vasbeton fallal találkozik, akkor annak már 12 cm szerkezeti vastagság esetén is lehet teherhordó szerepe!

Fentiekből következik, hogy egy válaszfal kibontása nem jár szerkezeti következményekkel. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ha esetleg korábban készült olyan „barkácsolt” átalakítás, amikor valamit szabálytalanul utólag rátámasztottak.

Az építési engedélyezési eljárást jelenleg a a 193/2009 (IX.15.) Korm rendelet szabályozza, ez alapján a válaszfalak bontása, építése nem engedély köteles tevékenység, tehát az ilyen munkákra nem kell engedélyt kérni, és nem kell bejelenteni.

Címszavak: , ,

Az oldalon statisztikai sütiket használunk

A sütik elfogadásával hozzájárul, hogy az oldalon belüli látogatói tevékenységét a Google Analytics rendszerével elemezzük.